1. Hoe vind ik snel het wetsartikel dat ik zoek?

2. Hoe navigeer ik tussen gekoppelde wetteksten?

3. Hoe gebruik ik de eenvoudige zoekfunctie?

4. Hoe gebruik ik de uitgebreide zoekfunctie?

5. Hoe bekijk ik de extra informatie over de geselecteerde wettekst?

6. Hoe kan ik de laatste wetswijzigingen bekijken?

7. Hoe kan ik de geselecteerde wettekst afdrukken of exporteren?

8. Hoe gebruik ik het mandje?

9. Welke voordelen heb ik als ik mij registreer?

10. Wat moet ik doen om mij te registreren?

11. Hoe voeg ik een wettekst toe aan mijn lijst van favorieten?

12. Hoe kan ik aanloggen op het systeem?

13. Hoe kan ik mijn account aanpassen?

14. Hoe kan ik mijn paswoord wijzigen?

15. Hoe kan ik mijn account van de Navigator opzeggen?

16. Ik ben mijn paswoord vergeten, waar kan ik terecht?

17. Hoe kan ik op de hoogte worden gebracht van wijzigingen aan mijn favoriete wetteksten?

18. Hoe kan ik een permanente link naar een wetsartikel of index uit de Navigator overnemen?

 

 

1. Hoe vind ik snel het wetsartikel dat ik zoek?

Alle beschikbare wetteksten worden onderverdeeld in thema's (Bevoegdheidsverdeling, Grondwaterwinning, ...). Deze thema's staan afgebeeld in een boomstructuur op het tabblad 'Thema' . Door op het +-teken voor een tak te klikken kunt u de onderliggende niveaus zichtbaar maken. Door een tak zelf aan te klikken worden alle gekoppelde wetteksten getoond op het tabblad 'Zoekresultaten' . Door op deze pagina een specifieke wettekst aan te klikken wordt de bijhorende tekst afgebeeld op het tabblad 'Doorlopende tekst' . Tezelfdertijd wordt de bijhorende inhoudsopgave geopend op het tabblad 'Inhoud' , van hieruit kan verder genavigeerd worden in de beschikbare wetgeving.

Ik ben op zoek naar een bepaald artikel maar weet niet in welke wettekst dit werd opgenomen, wat nu?

Ik ben op zoek naar alle wetgeving die handelt over ‘stroomgebied’ maar dit staat niet in de lijst van beschikbare thema's, wat kan ik doen?

 

2. Hoe navigeer ik tussen gekoppelde wetteksten?

Door op het tabbad ‘Doorlopende tekst’ de optie ‘Toon hyperlinks’ aan te klikken kunt u zien welke koppelingen er liggen tussen de verschillende wetteksten. In de tekst verschijnen links die u toelaten om naar de gerelateerde wetgeving te navigeren.

Door een link aan te klikken zal het systeem automatisch de juiste tak in de boom ‘Inhoud’ selecteren en de bijhorende tekst afbeelden op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ . Om terug te keren naar eerder opgevraagde teksten kunt u de ‘Back’ en 'Forward'-links gebruiken.

Door de optie ‘Verberg hyperlinks’ aan te klikken kunt u de links terug verbergen.

 

3. Hoe gebruik ik de eenvoudige zoekfunctie?

Indien u op zoek bent naar wetteksten of gerelateerde info die handelen over een specifiek onderwerp of u bent op zoek naar een bepaald artikel maar weet niet in welke wettekst u dit kan vinden kunt u gebruik maken van de eenvoudige zoekfunctie.

Door 1 of meerdere woorden in te vullen en op de ‘Zoek’-knop te klikken zal het systeem op zoek gaan naar alle wetteksten en gerelateerde info die deze zoekwoorden bevatten. Alle resultaten worden opgelijst op het tabblad ‘Zoekresultaten’ . Via de links ‘Toon gevonden wetobjecten’ en ‘Toon gevonden gerelateerde info’ kunt u wisselen tussen de gevonden wetteksten en gevonden gerelateerde info. Door een resultaat aan te klikken wordt de bijhorende tekst afgebeeld op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ (wettekst) of tabblad ‘Document’ (gerelateerde info).

U kunt bij het zoeken gebruik maken van wildcards. Standaard wordt enkel gezocht naar teksten die alle zoekwoorden ‘letterlijk’ bevatten, met letterlijk wordt hier bedoeld als losstaand woord. Door achteraan een zoekwoord een sterretje toe te voegen kunt u zoeken naar alle teksten die woorden bevatten die beginnen met het ingevulde zoekwoord. Voorbeeld: door het zoeken op ‘stroom’ worden teksten die niet ‘stroom’ bevatten maar wel ‘stroomgebied’ niet teruggevonden, door te zoeken op ‘stroom*’ worden deze teksten wel gevonden.

De beschikbare opties van de eenvoudige zoekfunctie volstaan niet voor mij, wat nu?

 

4. Hoe gebruik ik de uitgebreide zoekfunctie?

De uitgebreide zoekfunctie bestaat uit 4 verschillende delen:

De optie ‘Zoeken op woord’ samen met de keuzes ‘Zoeken in inhoud en titel’ en ‘Resultaten met alle zoekwoorden’ biedt dezelfde mogelijkheden als de eenvoudige zoek (zie vraag 3). De optie ‘Enkel zoeken in titel’ kunt u gebruiken om enkel naar wetteksten of gerelateerde info te zoeken waarbij het zoekwoord in de titel voorkomt.

Bij de optie ‘Resultaten met alle zoekwoorden’ worden alle zoekwoorden gecombineerd met AND, dit betekent dat deze allemaal moeten voorkomen maar de positie in de tekst speelt geen rol. U kunt ook kiezen om de operators AND, OR, AND NOT en NEAR zelf te specificeren, in dit geval moet u kiezen voor de optie ‘AND, OR, AND NOT en NEAR vrij gebruiken’. De zoekterm ‘schadelijke stoffen AND scheepvaartcontrole’ zal in dit geval teksten opleveren die de 3 woorden bevat maar de woorden ‘schadelijke stoffen’ moeten in dit geval na elkaar voorkomen.

Door in de lijst van thema's een thema aan te vinken kunt u de zoekresultaten beperken tot wetteksten of gerelateerde info die vallen onder dit thema. Indien er meerdere thema's worden aangevinkt, kunt u kiezen om deze te gaan combineren met AND of OR. Bij AND moeten de wetteksten of gerelateerde info behoren tot elk van de geselecteerde thema's, bij OR is het voldoende als het resultaat behoort tot 1 van de thema's.
Enkel als deze optie is aangevinkt zal er gezocht worden op wetteksten.
Bij het zoeken op datums kan er gekozen worden om ofwel te zoeken op een exacte datum (= ‘Zoeken op datum’) ofwel te zoeken op een periode (= ‘Zoeken op periode’), afhankelijk van uw keuze kunt u de bijhorende ‘van’ en ‘tot’ datums invullen.

De optie ‘Inhoud’ laat u toe om de wetgeving die zal worden doorzocht te beperken tot een bepaalde categorie, wettekst, hoofdstuk,…

Enkel als deze optie is aangevinkt zal er gezocht worden op gerelateerde info.
Bij het zoeken op datum kan er gekozen worden om ofwel te zoeken op een exacte datum (= ‘Zoeken op datum’) ofwel te zoeken op een periode (= ‘Zoeken op periode’), afhankelijk van uw keuze kunt u de bijhorende ‘van’ en ‘tot’ datum invullen.
De optie ‘Gerelateerde info’ laat u toe om de gerelateerde info die zal worden doorzocht te beperken tot een bepaald type van documenten.
Alle resultaten worden opgelijst op het tabblad ‘Zoekresultaten’ . Via de links ‘Toon gevonden wetobjecten’ en ‘Toon gevonden gerelateerde info’ kunt u wisselen tussen de gevonden wetteksten en gevonden gerelateerde info. Door een resultaat aan te klikken wordt de bijhorende tekst afgebeeld op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ (wettekst) of tabblad ‘Document’ (gerelateerde info).  

 

5. Hoe bekijk ik de gerelateerde info van de geselecteerde wettekst?

Na het selecteren van een wettekst wordt niet enkel de doorlopende tekst maar wordt ook de bijhorende gerelateerde info opgeladen.

In de widget ‘Gerelateerde info’ kunt u per type (Adviezen, Rechtspraak, …) zien hoeveel gekoppelde documenten er zijn. Door een type aan te klikken worden de links naar de gekoppelde documenten afgebeeld op het tabblad ‘Gerelateerde info’ . Op dit tabblad kunt u de documenten aanklikken om de details te bekijken.


6. Hoe kan ik de laatste wetswijzigingen bekijken?

Bij het opstarten van de Navigator worden wetswijzigingen die recent van kracht zijn geworden afgebeeld op het tabblad ‘Actueel’ . Door een link aan te klikken kunt u de doorlopende tekst van de geselecteerde wijziging opvragen.

 

7. Hoe kan ik de geselecteerde wettekst afdrukken of exporteren?

Op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ zijn de optie ‘PDF’ en ‘Print’ voorzien. Via de ‘PDF’ link kunt u van de geselecteerde wettekst een PDF-versie opvragen. Bij ‘Print’ optie wordt de geselecteerde PDF onmiddellijk naar de printer gestuurd.

Ik wil een aantal wetteksten samen afdrukken, hoe moet ik tewerk gaan?

 

8. Hoe gebruik ik het mandje?

De bedoeling van het mandje is om een aantal wetteksten te groeperen om samen af te drukken.

Na het selecteren van een wettekst kunt u op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ de optie ‘Mandje’ aanklikken . Het systeem zal de geselecteerde tekst toevoegen aan het printmandje.

Via de link ‘Mandje’ kan de inhoud van het printmandje worden opgevraagd, hiervoor wordt het tabblad ‘Mandje’ geopend. Het verwijderen van wetteksten uit het mandje moet op dit tabblad gebeuren, het aanmaken van de PDF-versie gebeurt via de optie ‘PDF’ en via ‘Print’ wordt de PDF onmiddellijk naar de printer gestuurd. 

 

9. Welke voordelen heb ik als ik mij registreer?

Enkel geregistreerde bezoekers kunnen een lijst van favorieten aanleggen, dit is een lijst van snelkoppelingen naar uw favoriete wetteksten. Indien gewenst kunt u ook vragen om per email op de hoogte gebracht te worden van wijzigingen aan uw favoriete wetteksten.

Ik wil mij graag registeren, hoe moet ik tewerk gaan?

 

10. Wat moet ik doen om mij te registreren?

Via de link ‘Registreer’ kunt u zich registeren als erkende gebruiker. U krijgt een scherm waarop u uw email, naam, paswoord en bevestiging van uw paswoord moet invullen. Uw email en paswoord zal u in de toekomst moeten gebruiken om u aan te melden op het systeem. Na het klikken op ‘Registreer’-knop wordt u automatisch aangelogd, vanaf nu kunt u een lijst met uw persoonlijke favorieten aanleggen.

Ik wil een wettekst toevoegen aan mijn lijst van favorieten, wat moet ik doen?

 

11. Hoe voeg ik een wettekst toe aan mijn lijst van favorieten?

Na het selecteren van een wettekst kunt u op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ de optie ‘Favorieten’ aanklikken. Het systeem zal de geselecteerde tekst toevoegen aan uw lijst van favorieten.

De widget ‘Favorieten’ toont de lijst van favorieten. Het verwijderen van wetteksten uit uw lijst van favorieten moet op deze widget gebeuren. Door in de lijst van favorieten een link aan te klikken kunt u snel uw favoriete wettekst opvragen.

Merk op dat u moet zijn aangemeld om een lijst van favorieten te kunnen aanleggen.

Ik ben niet aangelogd en kan bijgevolg geen lijst van favorieten aanleggen, wat nu?

Ik wil in de toekomst op de hoogte gebracht worden van wijzigingen aan mijn favoriete wetteksten, wat moet ik doen?

 

12. Hoe kan ik aanloggen op het systeem?

Eenmaal u geregistreerd bent als erkende gebruiker kunt u aanloggen op het systeem, inloggen gebeurt via de link ‘Login’ . Op login pagina moet u uw email en paswoord invullen.

Als u bij het opstarten van de Navigator automatisch wenst aangelogd te worden moet u de optie ‘Onthoud mijn gegevens’ aanvinken.

Merk op dat het automatisch aanloggen enkel zal werken als u cookies toelaat voor deze site.

Ik ben nog niet geregistreerd, wat moet ik doen?

Ik ben geregistreerd maar ben mijn paswoord vergeten, wat kan ik doen?

 

13. Hoe kan ik mijn account aanpassen?

Eenmaal aangelogd op het systeem kunt u uw account aanpassen via de link ‘Mijn account’ . Via deze link komt u op een pagina waar u uw email en naam kunt wijzigen, de wijzigingen moeten bevestigd worden door het ingeven van uw huidig paswoord.

Ik wil mijn paswoord wijzigingen, hoe moet ik dit doen?

 

14. Hoe kan ik mijn paswoord wijzigen?

Eenmaal aangelogd op het systeem kunt u uw paswoord aanpassen via de link ‘Mijn account’ . Via deze link komt u op uw account pagina, op deze pagina kiest u voor de link ‘Wenst u uw paswoord te wijzigen? Klik hier’. Op de volgende pagina moet u uw huidig paswoord invoeren en kunt u een nieuw paswoord kiezen en bevestigen.

Ik wil mijn account gegevens aanpassen, hoe moet ik dit doen?

 

15. Hoe kan ik mijn account van de Navigator opzeggen?

Om uw account op te zeggen moet u eerst aanloggen op het systeem en kiezen voor de link ‘Mijn account’ . Via deze link komt u op uw account pagina, op deze pagina kiest u voor de link ‘Wenst u uw account op te zeggen? Klik hier’. Na het invullen van uw huidig paswoord zal uw account worden verwijderd uit het systeem. 

 

16. Ik ben mijn paswoord vergeten, waar kan ik terecht?

Indien u uw paswoord bent vergeten kunt u dit laten opsturen naar uw email adres, dit gebeurt via de optie ‘Login’ . Op de login pagina kiest u voor de optie ‘Paswoord vergeten? Klik hier’, op de volgende pagina kunt u uw email invullen. Als uw email wordt teruggevonden zal uw paswoord onmiddellijk worden verstuurd naar dit adres. 

 

17. Hoe kan ik op de hoogte worden gebracht van wijzigingen aan mijn favoriete wetteksten?

Standaard wordt u niet automatisch op de hoogte gebracht van wijzigingen aan uw favoriete wetteksten. Indien u dit wel wenst moet u uw instellingen aanpassen in de widget ‘Favorieten’ . Deze instelling moet per individuele wettekst worden gewijzigd. Het icoontje betekent dat de optie ‘automatisch verwittigen’ werd geactiveerd, bij staat de optie uit. Door op te icoontjes te klikken kunt u wisselen tussen de twee statussen.

Ik wil een wettekst toevoegen aan / verwijderen uit mijn lijst van favorieten, hoe moet ik dit doen?

 

18. Hoe kan ik een permanente link naar een wetsartikel of index uit de Navigator overnemen?

Op het tabblad ‘Doorlopende tekst’ wordt de optie ‘Permanente link’ voorzien. Door deze optie aan te klikken wordt een venster geopend, de link op deze pagina kan worden gekopieerd en overgenomen. Via deze permanente link kan de geselecteerde doorlopende tekst worden opgevraagd.

Enkel indien u op het tabblad ‘Zoekresultaten’ komt na het selecteren van een thema (zie vraag 1) wordt de optie ‘Permanente link’ daar ook aangeboden. Met deze permanente link kunt u de zoekresultaten van het geselecteerde thema rechtstreeks opvragen.