Meer info
     

16/03/2017 Gezamenlijke Bekendmaking Braakmanhaven
Gezamenlijke Bekendmaking 02-2017 van 16 maart 2017 (Op- en afvaartregeling naar/van de Braakmanhaven)

(BS 7 april 2017)
De Nederlandse Rijkshavenmeester Westerschelde en de Vlaamse Administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, maken het volgende bekend:
Gelet op artikel 54 van het Nederlandse Scheepvaartreglement Westerschelde 1990, alsmede gelet op het Belgische Politie en Scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust;
Mede gelet op artikel 8 van het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest inzake het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer in het Scheldegebied;
alsdan worden de volgende voorschriften vastgesteld:
(...)

Artikel 1 Algemene opmerkingen

De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit wordt afgekort met GNA.
Requested Time of Arrival wordt afgekort met RTA.
Het bevaren van het Scheldegebied door vermelde vaartuigen is onderworpen aan een Toelating tot Op- of Afvaart, uitgegeven door de GNA. De aanvraag dient minimaal 24 uur voor aankomst op het loodsstation en minimaal 6 uur voor vertrek van de ligplaats schriftelijk gericht te worden naar: GNA-SCC@vts-scheldt.net.
Alle diepgangen hebben betrekking op de grootste diepgang en zijn uitgedrukt in decimeter en gelden in zoetwater op het riviertraject. Op het zeetraject wordt gerekend met een densiteit van 1020 kg/m3 indien het schip zijn grootste diepgang in dit soortelijk gewicht schriftelijk opgeeft bij de aanvraag tot toelating.
Alle scheepslengten en scheepsbreedten zijn uitgedrukt in meters en hebben betrekking op de lengte over alles en breedte over alles.
Door de GNA kunnen uit veiligheidsoverwegingen en/of in functie van de capaciteit van de vaargeul, en/of op basis van de door Zeeland Seaports aangeleverde informatie met betrekking tot problemen met de beschikbaarheid van de ligplaats voorwaarden opgelegd worden met betrekking tot het aantal tegelijk op- of afvarende marginale/bovenmaatse schepen per getij.
Zowel in opvaart als in afvaart zijn de tijvensters berekend ten opzichte van de meetpunten op het rivier – en zeetraject, via de route Vaargeul 1. De GNA maakt hierbij gebruik van hulpmiddelen zoals het rekentool WESP.
Alle zeeschepen die de Braakmanhaven oplopen of hieruit vertrekken dienen op de haven een kielspeling van ten minste 1 meter aan te houden.

Artikel 2 Schepen met een marginale diepgang

1.
Schepen met een diepgang groter dan 110 dm dienen te varen binnen de tijpoorten bepaald door GNA
2.
Schepen met een diepgang groter dan 120 dm dienen de Braakmanhaven uitsluitend op te lopen in de periode rond stil van hoog.

Artikel 3 Schepen met een marginale lengte

Schepen met een lengte groter dan 210m dienen de Braakmanhaven uitsluitend op te lopen in de periode rond stil van hoog of indien de tijpoort dit toelaat rond de periode rond stil van laag.

Artikel 4 Afwijkingen en bijzondere omstandigheden

Afhankelijk van de omstandigheden zoals technische mogelijkheden, verkeerssituatie en weersomstandigheden kan de GNA extra voorschriften vaststellen dan wel afwijken van deze voorschriften.

Artikel 5 Ingangsdatum

Deze voorschriften treden in werking met ingang van 15 april 2017.
Deze voorschriften zullen worden gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant en het Belgisch Staatsblad.

Toelichting

De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) heeft geconstateerd dat er een voortdurend toenemend aantal schepen in het GNB beheersgebied bestemd voor of vertrekkend uit de Scheldehavens is dat tij en/of stroomgebonden is.
Voor een veilige en vlotte doorvaart alsmede in het belang van de instandhouding van de werken is er behoefte aan regulering van deze schepen om een optimale ketenwerking te kunnen bewerkstelligen.
Dit geldt in toenemende mate ook voor de tij en stroomgebonden vaart bestemd voor of vertrekken uit de Braakmanhaven.
Middels deze Gezamenlijke Bekendmaking wordt dan ook geregeld dat bedoelde schepen een toelating tot op- dan wel afvaart dienen aan te vragen.
Hiermee wordt aansluiting gezocht bij hetgeen geregeld is voor deze schepen voor de havens van Antwerpen en Vlissingen Oost, hetgeen het totale verkeersmanagement in het GNB beheersgebied ten goede komt.
Over deze Gezamenlijke Bekendmaking is nauw overleg geweest met de betrokken Nederlandse overheidsdiensten, het Nederlandse Loodswezen en Zeeland Seaports.
De Braakmanhaven zelf valt binnen het beheersgebied van Zeeland Seaports. Binnen de Braakmanhaven zal dan ook tevens voldaan dienen te worden aan de Nautische Aanwijzingen van de havenmeester van Zeeland Seaports.
De nautisch-technische begeleidingscommissie zal het effect van deze Gezamenlijke Bekendmaking blijven volgen en deze op regelmatige basis evalueren.